A fi sau a nu fi…expert

Posted: februarie 9, 2012 in Scrierile mele

Întotdeauna, cînd apare-un caz ce trebuie anchetat se-angajează un expert, funcţie de siţuatie, cel mai adesea incert, c-aşa-s interesele, să dea bine la proces, să  bage pumnu-n gura celor care nu-s experţi deşi i-ar putea scoate din situaţie, cu argumentaţie.
Pe când eram şef la mecanizare, într-o intreprindere mare, mi s-a cerut o situaţie, fără agitaţie şi cu oarece aproximaţie despre consumul de benzină şi de motorină la maşinile din dotare, toate foarte atrăgătoare, spunându-mi-se să iau cateva la întâmplare. Nu eram un expert în maşini şi în consumuri dar ştiam să citesc un kilometraj şi să-l compar, simplu, fără un efort prea mare cu cele scrise şi transcrise în manuscrise şi aşezate-ntr-un  dosar de contabilitate. Ce-am găsit? La o singură maşină, fraudă de peste cinci sute de milioane lei vechi, produsă în câteva luni, deci nu multe, atât cât să tresalte spirite. Ce s-a întâmplat este simplu de relatat…el, un șef, cel cu frauda, lucrează tot acolo.
Asta mi-a amintit de o chestie mai veche, contrarie, pe vremea când mă ocupam de scafandrerie, o meserie grea, riscantă dar frumoasă, ca o aventură, care pe lângă bucurii şi satisfacţii mai poate aduce şi tristeţi când unul dintre colegi işi pierde viaţa, prilej de plânsete pentru cei apropiaţi şi de panică pentru cei implicaţi, urmând ancheta. Deşi eram considerat, de mulţi, ca un expert, ştiind tot ce-n seamnă să te “rişti”sub apă, nu am fost numit niciodată într-o comisie de expertiză, ci eram consultat, pe la colţuri, să mi se citească pulsul, să-şi facă o impresie, c-aveau o obsesie şi un dosar “beton”  prezentat la expertiză pentru analiză Dupa ce se obţinea, cu confort, o vină pe mort, urma o altă analiză,  internă, unde cum toţi se aşteptau, mereu, urma s-o prezint eu. Am luat dosarul “beton” şi l-am făcut “chirpici”, un fel de balegă de cal cu paie, ce la ploaie se înmoaie şi le-am dărâmant “şandramaua”…na beleaua… făcând vinovat şeful, că nu l-a antrenat şi a murit într-o apă până-n brâu folosind un aparat, pe care dacă nu-l cunoşti, te omoară şi pe uscat. Ce-a urmat? E simplu de relatat. A venit “revoluţia” şi s-a facut dreptate
EL: imobilizat într-un pat de scânduri, cu mult timp de ganduri, n-a fost mutat.
SEFUL: avansat discret prin decret, ataşat pe profil, undeva în vest, loc mai celest
EU…am părăsit sistemul…abătut şi c-o durere… ce-o simt şi-acuma în sezut

Comentarii
  1. edi spune:

    Da, tu chiar ai dreptate ca eu doar stiu . Si ce folos? Cred ca ne consumam destul de tare.Poate ar trebui sa nu bagam la inima nimik.Si sa ne doara la 11 m in fata.Dar ..de nu putem.Oricum apreciez cele scrise de tine si mai astept in continuare cite ceva de la tine.Cind s-o -ncalzi poate ne vedem in formula veche.
    Te pup!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s