Vorba românească-8

Posted: aprilie 18, 2012 in Scrierile mele

Am aşa o bănuială că nu mai ieşim în veci din bâlbâială. Toate par pe dos, pentru cei de sus dar nu şi pentru cei de jos, de te-ntrebi unde-i dreptatea şi de partea cui. Am ajuns să nu mai ştim ce e şpaga. Dacă şpaga mai e şpagă. Nu mai este şpagă. Justiţia ne-a demonstrat cu legea-n mână că s-a abolit şpaga-n România. Toţi care-au fost condamnaţi pentru şpagă ar trebui să fie eliberaţi. S-a demostrat că şpaga este-o primă, ca cel ce o primeste e să-şi facă bine treaba. Si cum treaba trebuie făcută bine, se face în folosul celui care-o dă. Este clar, ca lumina zilei.
La medici le dai primă pentru spitalizări şi bune tratamente, la reţete pentru medicamente, de cât mai multe compensate să ai parte, iar la asistente, prime pentru aşternuturi şi mai multe schimburi, pentru un pahar cu apă şi alte nevoi. Ce ştiti voi cum e-n spital? Nu vă doresc s-ajungeti nici măcar accidental.
La functionari le dai primă să-ţi resolve iute treaba ca doar nu le dai degeaba. Le dai că pentru tine-i o corvoadă ca să stai la coadă şi te-ai săturat de câţi bani tot dai la stat. Ai ajuns să premiezi functionari şi când dai bani şi când primeşti, c-aşa-i frumos, pe postaş să-l omeneşti când iţi aduce pensia.
La poliţişti dai, la judecători dai, la procurori dai, la şcoală dai, la profesori dai, la mecanicosu de la service dai. Dai şi iară dai. Cui nu-i dai? De eşti cumva persoană juridică, la ce-i ce vin în control dai prime, să prinzi un contract cu statul dai comisioane şi de-aum, nimeni nu te poate acuza ca-i dat şpagă.
Mai citez cateva cazuri: pentr-un omor iei cinci ani, vezi cazul celui din clanul “butoane”, cam cat ai lua dacă furi o pâine. Miki-Şpagă e-n proces şi va scăpa îl vom numi de-acuma Miki-Primă. Ca să nu vă mai amintesc de politicienii achetaţi. Deh, anchete politice, comandate de adversarii politici, ajunşi la putere şi s-a dovedit că nu-i bine sa-i critici.
Mai am şi câteva întrebări: De vameşi aţi mai auzit?, De arbitrii corupţi mai ştiţi ceva? Ei sunt “premiaţi” să arbitreze bine numai pentru tine.
Aşa o fi legea la noi. Lege făcută-n parlament, valabilă pentru noi, cei mici, consideraţi furnici, să muncim pentru ei. Facută de cei de la putere, că opoziţia se opune prin absenţă, stând într-o vacanţă prelungită şi bine plătită cu apariţii critice, doar la TV.
Văzând toate astea, cum să nu te mire că justitia-i un fel de ţânţar ce-l omori cu-n plici si-acuma-mi este clar, cu astfel de politici, de politiceni si astfel de legi nu poţi face din ţânţar un armăsar.

Comentarii
  1. eduardapolozan spune:

    iarta ma ca nu ti am raspuns dar……..sint amarit.vorbim

  2. Costica spune:

    Câta dreptate ai! Dar ce folos? Nu vezi că societatea s-a polarizat nu numai între bogați și săraci, dar și între oameni influenți (cum dracu’ să le mai zic?) şi … furnici (cum le zici tu)? Planeta maimuţelor, cu gorilele conducătoare şi cimpanzeii obedienţi. Mai dă-o dracului de politică și politicieni, că ne-apuca durerea de cap.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s