„Esploataţia”

Posted: iulie 10, 2012 in Scrierile mele

Intr-o plimbare la tara, si numai din intamplare am aflat ca odata la cinci ani se face un recensamant pentru vaci si cine are cel putin cinci, primeste de la stat un carnetel “Esploatatia”, asa pronunta taranul cu care vorbeam, si anual, cate 400 lei per cap de vaca. Sunt unii care prezinta la recensamant ferme cu sute de vaci, daca ar fi numai o suta ar primi prin “Esploatatia” 40.000 Ron anual, adica peste 3300 Ron lunar. Jmecheria este ca dupa recensamant le vinde si ramane cu cei 3300 Ron lunar pana la noul recensamant pentru ca intre timp nu-l mai controleaza nimeni. Sa va mai aud eu, vreodata, ca spuneti “Baa…esti de la tara.”

Asta mi-am adus aminte cand am primit de la Florin „Cursul de economie” de mai jos

SOCIALISM: Ai 2 vaci. Una i-o dai vecinului.
COMUNISM: Ai 2 vaci. Ti le ia statul pe amandoua si iti da in loc 2 litri de lapte.
FASCISM: Ai 2 vaci. Ti le ia statul pe amandoua si te obliga sa cumperi lunar 80 litri de lapte.
NAZISM: Ai 2 vaci. Ti le ia statul pe amandoua si te impusca.

CAPITALISM TRADITIONAL: Ai 2 vaci. Vinzi una si cumperi un taur.Cireada se inmulteste, iar economia prospera. Le vinzi si iesi la pensie cu castigul.

CAPITALISM CORPORATIST TIP ENRON: Ai 2 vaci. Vinzi trei dintre ele companiei tale listate public, folosind scrisori de credit deschise la banca de cumnatul tau, apoi executi un schimb datorie/creanta cu o oferta generala asociata, astfel incat recapeti cele patru vaci, cu o scutire de taxe pentru cinci vaci.
Drepturile asupra celor sase vaci sunt transferate, printr-un intermediar, catre o companie din Insulele Cayman, detinuta in secret de actionarul majoritar, care revinde companiei drepturile pentru toate cele sapte vaci. Conform raportului anual, compania detine opt vaci, cu o optiune pentru inca una. Vinzi o vaca pentru a cumpara un presedinte al SUA, ceea ce te lasa cu noua vaci. Nu se furnizeaza nici o foaie de bilant impreuna cu comunicatul. Publicul inghite.

CORPORATIE AMERICANA: Ai 2 vaci. Vinzi una si o fortezi pe cealalta sa produca lapte pentru patru. Esti surprins cand vaca moare. Compania de asigurari va trimite un detectiv sa ancheteze cauzele mortii vacii.

COMPANIE FRANCEZA: Ai 2 vaci. Faci greva, blochezi drumurile si organizezi o rascoala, pentru ca vrei trei vaci.

COMPANIE JAPONEZA: Ai 2 vaci. Le reproiectezi, astfel incat sa fie de zece ori mai mici decat o vaca obisnuita si sa produca de douazeci de ori mai mult lapte. Apoi creezi imagini animate ale vacii, numite Cowkemon, si le promovezi la scara globala.

COMPANIE GERMANA: Ai 2 vaci. Le reproiectezi, astfel incat sa traiasca 100 de ani, sa manance o data pe luna si sa se mulga singure.

COMPANIE BRITANICA: Ai 2 vaci. Amandoua sunt nebune.

COMPANIE ITALIANA: Ai 2 vaci, dar nu stii unde sunt. Pleci in pauza de pranz.

COMPANIE ELVETIANA: Ai 5000 de vaci, dintre care nici una nu-ti apartine. Facturezi celorlalti cheltuielile de depozitare.

COMPANIE RUSEASCA: Ai 2 vaci. Le numeri si afli ca ai 5 vaci. Le numeri din nou si afli ca ai 42 de vaci. Le numeri din nou si afli ca ai 12 vaci. Te opresti din numarat vaci si deschizi alta sticla de vodca.

COMPANIE CHINEZA: Ai 2 vaci. Ai 300 de oameni care le mulg. Declari somaj zero, productivitate bovina inalta si arestezi reporterul care a publicat cifrele reale.

COMPANIE INDIANA: Ai 2 vaci. Te inchini la ele.

COMPANIE IRAKIANA: Toata lumea crede ca ai o multime de vaci. Le spui ca n-ai niciuna. Nimeni nu te crede, te bombardeaza si iti invadeaza tara. Tot fara vaci ai ramas, dar acum ai democratie.

COMPANIE AUSTRALIANA: Ai 2 vaci. Afacerile par ca merg destul de bine. Termini ziua de lucru si mergi la o bere sa sarbatoresti.

COMPANIE NEO-ZEELANDEZA: Ai 2 vaci. Cea din stanga e foarte atractiva.

COMPANIE ROMANEASCA: Ai 6 vaci, costuri cat de 10, mulgi doar 3, alergi bezmetic printre ele, mai aduci personal pentru alte 5, falimentezi si dai vina pe bou.

COMPANIE GRECEASCA: Ai 2 vaci. Te imprumuti de la Germania punandu-le la bataie. Tai vacile si faci souvlaki. Nu poti plati dobanda, asa ca Germania iti imprumuta alti bani.

Comentarii
  1. Aglaia Dimofte spune:

    Grozav! Este un mare adevar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s