Trei chestii m-au întors pe “plătit”

Posted: aprilie 14, 2013 in Scrierile mele

Zilele trecute m-am “contrat” pe net cu cineva, dupa ce am citit ce a postat pe blog. Un amic, nu spui cine. Trei chestii m-au întors pe “plătit”:

1. “Bãi, cioflingare, ai auzit tu cã militarii nu plãtesc impozite?”

Era o revoltă a blogerului la un “cineva” de la un program TV, habar n-am care, unde probabil “cioflingarul” n-auzise că militarii plătesc impozite.

Nu ştiu ce-o fi spus “cioflingarul”, şi în ce contest a făcut afirmaţia, dar eu zic că nu plătesc. Niciun bugetar, politician, pensionar, sau ce-o fi, nu plăteşte impozit.

Mă credeţi nebun sau prost…informat. Nu, nu am studii economice, dar afirmaţia mea putea fi absolvită de “ bă, eşti comunist” mai ales că ieri, i-am spus lui nevastă-mea “dragă, începând de luna asta îţi reduc cheltuielile casei cu 16 procente. Vreau să plecăm, la vară, în concediu” şi ca să înţeleagă mai bine ce doream, i-am spus: ăsta este “impozitul” propus de mine pentru cheltuieli, deci o economisire.

Ce este bugetul? Un bilanţ al veniturilor şi cheltuielilor unui stat, a unei întreprinderi sau a unei familii, etc. Una din contribuţiile populaţiei la venitul statului o reprezintă impozitul pe salariu.
Impozitul persoanelor care lucrează la privat se varsă în capitolul “venit”, al bugetului.
Bugetarii, de orice natură, sunt plătiţi din capitolul “cheltuieli” ale bugetului de stat. Ori, acest capitol nu aduce venit la stat, la acest capitol se pot face doar economii.
Pe principiul “toate veniturile trebuie impozitate”, statul face o economie la plata salariului bugetarilor cu 16 procente. Bugetarii primind salariul redus cu 16 procente, nu înseamnă ca au plătit impozit. Aceasta reducere este o economie la bugetul statului. Cele 16 procente care nu le primesti, sunt banii statului. Cum poţi afirma că plăteşti impozit, la stat, cu banii statului?! Este nonsens. Găselniţa cu impozitarea bugetarilor este în favoarea statului. Oricând poate zice, cum a mai făcut-o şi cum se preconizează s-o mai facă, mărind “impozitul”, care va fi o economie de cheltuieli şi o reducere de venit pentru bugetari şi în niciun caz, o plată de impozit mai mare. Altfel sună daca îl auzi pe Primul Ministru că spune “vom mari impozitul la bugetari…bla, bla, bla” decât “vom scădea salariile cu…”
De aici şi o discriminare: statul plăteşte “impozitul” salariaţiilor săi. De ce nu-l plăteşte şi pentru privaţi?
In sprijinul afirmaţiilor mele, vă dau un exemplu. Banca. Păi, Banca, la care ai un card de salariu, îţi propune, la un moment dat, din interes (interesul Băncii), să iei şi un card de consum (5000 Roni, de obicei). Aşa, ca să ai şi tu o rezervă, la o adică. “La o adică” vine într-o zi şi cheltuieşti, să zicem, jumătate din cardul de consum făra să poţi pune banii la loc, la sârşitul lunii.. La sfârşit de lună, te sună Banca “aveti de plătit …dobânda… bla, bla, bla”. Deşi mai ai bani pe card, Banca nu-şi trage dobânda din banii ei, ci din ai tăi, pe care trebuie să-i virezi în cont. Ăia, care ţi-au rămas pe cardul de consum, sunt banii Băncii şi Banca nu-şi permite să ia dobânda din banii ei.
Pai, Statul, este mai prost ca Banca_ Nu cred. Revinind la principiul “toate veniturile trebuie impozitate”, Statul a redus salariile bugetarilor cu impozitul plătit de privaţi. De aici, o singură concluzie, bugetarii nu plătesc impozit pe salariu.

2. “Salariul meu il dau la privaţi”.

Păi, cui vrei să îl dai, dacă vrei să trăieşti? La biserici, pentru acatiste? La vecini, pentru parastase? La azilul de bătrâni ? Cui? Asta, dacă nu vrei să ajungă la privaţi. Nu ştiu de ce bugetarii au ceva cu privaţii. Dacă aş face un top cu cei mai bogaţi români,… majoritatea provin de la Stat, politicieni-bugetari, medici–bugetari, politişti-bugetari etc…şi dacă unul dintre ei ajunge la “zdup” şi are norocul sa fie din USL, devine martir si erou national, sau în cel mai fericit caz, chiar la în drum spre Tribunal, contactează un preinfarct sau o altă boală, tratabilă la orice babă devenită medic comunal, dar incompatibilă cu privarea de libertate. Să tot furi în ţara asta. Justiţia nu te prinde, dar şi când are un zvâc, te condamnă pentru o găinărie. Furtul de găini este cel mai bine conturat în codul penal. Sau poate este de acord cu ăla, un ăla, USL-ist, care vrea sa dirijeze ceva procente, din … nu stiu sigur, cred impozit, catre biserici. Bugetarii din ce vor da cele câteva procente. Din care impozit? Normal, din banii statului. Şi cui? La biserici. Va deveni un fel de CAS bisericesc. Plătesti ! şi ai compensate la nunţi, botezuri, acatiste, înmormântări şi cine ştie ce alte facilităţi în lumea de apoi.

3. “Eu pot să trăiesc cumpărând numai de la stat”.

Am mers în linie dreaptă (aiurea, Pământul este rotund). Deci, am mers pe o curbă, am obosit pe o curbă, am transpirat pe o curbă, am cotit pe altă curbă, am obosit pe altă curbă, am transpirat pe o altă curbă şi am dat de Heineken, care mi-a zâmbit strâmb “Nu, nu sunt de Stat, sunt de băut”.
Poate ştiţi voi în ce direcţie şi pe ce curbă să transpir, la capătul căreia să pot spune “trăiesc cumpărând numai de la Stat”.

Comentarii
 1. dorian65 spune:

  “dragă, începând de luna asta îţi reduc cheltuielile casei cu 16 procente. Vreau să plecăm, la vară, în concediu”
  Pai daca nu continuati cu urmatoarea propozitie poate continua dansa cu un polonic.
  Este drept ca bugetarii nu platesc impozite este la mintea gaini asta.
  Sa va spun o poveste:Cand eram mai la inceputuri aveam probleme cu banii si am decis sa economisim si sa facem un fond de urgenta ca-sa nu mai luam nimic pe caiet de la magazin.Well done dar cand i-am spus sotiei ca daca a pus mana in acei bani trebuiesc inapoi completati pentru ca sunt ca niste bani imprumutati, revoltata mi-a raspuns,,cum eu ma imprumut din banii nostri?”.
  I-am raspuns ca daca se imprumuta la vecini sau lua marfa de la magazin pe caiet trebuia sa inapoieze banii asa ca sa stranga cureaua si sa puna inapoi banii.

  • aronpetru spune:

   M-am :strofocat” ca ii tot aud pe, in mod deosebit pe militari, ca sunt platitori de impozite. Poate pentru terenuri si case, dar nu pentru impozitul „gros” lunar, cand ii intra pe card salariul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s