Intr-o știu eu care țară

Posted: august 1, 2013 in Scrierile mele

Intr-o știu eu care țară, nu prea știu în care sat dar, sunt sigur, nu sub pat, doi bătrâni stăteau…de vorbă, nu l-a sfat, pe o laviță, la poartă, ținând, de toartă, câte-o cană cu jinars.
-Fost-ai la câmp ?
-Ie. O vint ginere-miu să m-ajute la cosât. Șci…, profesoru. A fost musai să mer, că de nu, mă făce de tătă ninunea. L-am trimăs să pună apă în ciurgău șî el, o udat tătă grădina. După cum le șcie el, meream la cosât cu sapa.
-Ii bine că mai poți. Io-s beteag, o țâră-s bgirgoș șî nici nu mai auz pre bine. M-am beleuzât tătă zâua la televizor. Te-oi pune la corent, ghe vrei.
-No zâi.
-O ieșit iară, ăla ce-i zice „primu” ș-o zâs că reduce pita cu cinșpe la sută.
-Tulai ! Car’va zâcă, îi mai nică.
-Așe am înțălăs așe-ț zâc. Da’ nu-i pe veci. Ii numa pâna-l prinde pe brutaru nost. Auz mă ! O zâs că fură. Da nu-i bai mare, ci-o luat din pită bagă în jinars.
-Ioi.
-Bistoș.
-Dacă nu-l prinde, ni-o zâs c-o bagă la loc.
-Ce mă ?
-Pita. Ne-o dă tătă.
-Și jinarsul ?
-Rămâne cum o vorovit. Da’l șci pă ăla cu mustață ? Îmi scapă numele. Olteanu cela găzdos. Ăla ce vrea să ne împrăștie iară. Sci că nu stau pre bine cu auzu. Da’, era cam negru.
-Șine?
-Ecranu. N-am contrastu bun la televizor. Nu mi-o fost pre limpede. Îl verifică „deneaul” or își verifică, el, „adeneul” ? Da’ cred c-o perdut la loto, că l-am auzăt spunând că a pus șaizăci ș-o ieșit pașopt.
Intr-o știu eu care țară, nu prea știu în care sat dar, sunt sigur, nu sub pat, dup-un timp, cei doi bătrâni vor sta…de vorbă, nu l-a sfat, pe o laviță, la poartă și n-or mai ține iar, de toartă, câte-o cană cu jinars.

Comentarii
 1. dorian65 spune:

  Dupa cate am inteles chestia cu TVA 9% este provizorie pana in 2014 in concluzie un an papati paine ieftina si la anul va dam rachiu ieftin.Hahahahha

 2. Aglaia Dimofte spune:

  Felicitari penru realizarea artistica.
  Toate cele mai bune1

 3. ispas spune:

  Despre ce realizare artistica e vorba ?Un text arhaic . Unde se mai vorbeste asa ? Nepotul meu care e clasa a vi -a m-a rugat sa-i traduc ce-ai vrut sa zici (sau sa scrii ). Aprop: programul a fost anuntat de min. agr.Dar putina otrava nu strica .In rest sanatate !

  • aronpetru spune:

   Cu ce-am gresit ? Asa se vorbeste in Ardeal. Eu sunt ardelean. Si-mi place „graiul” lor. Ce nu este adevarat in ceea ce am scris ? Se va ieftini painea. E de bine, e de rau. De ce numai experimental. Poate poti sa-mi explici. Initial fusese anutata o ieftinire „pe veci”.

 4. e. spune:

  Lasa painea ca vom vedea.Mie mi-a placut grozav de mult.Iti doresc sanatate si bafta

  • Nicu Raicea spune:

   Baroane! Daca stapanesti asa de bine graiul ardelenesc, cu noi de ce nu l-ai folosit niciodata? Ia sa „vorovesti numa ase”, sa ne mai clatim si noi auzul si mintile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s